Biográfia

Szikora István (Bunyós Pityu) 1964-ben a halak jegyében született Mátészalkán, de 17 éves koráig egy eldugott kis szabolcsi faluban, Nyírparasznyán élt. 

Nyírparasznyán fiatal korában falusi munkákon edződött (kaszálás kapálás), melynek később nagyon komoly hasznát vette, hiszen a sportkarrierje elkezdésekor sokkal erősebb volt, mint kortársai, ezt bizonyítja, hogy ifjúsági és junior korosztályban 3 éven keresztül nem talált legyőzőre. 

Nyolcadikos koráig óriási zugdohányos, és piás hírében állt, viszont a sport kedvéért egyik pillanatról a másikra megszabadult káros szenvedélyétől. 35 évesen gyújtott rá először újra – egy kubai szivarra, azóta alkalmi szivarossá vált és néha-néha megenged magának egy-két pohárral a vidéki lakodalmakban, amitől óriási hangulat kerekedik mindenhol! 

Első zenei élményei is Szabolcs Szatmár Bereg megyébe kötik: a hétvégi lakodalmakban, születésnapokon és névnapokon tanulta meg azokat a dalokat, amelyek mostani albumán is visszaköszönnek.             1981-ben költözött el Nyírparasznyáról, Borsod megyébe, majd később Balassagyarmatra ahol sportsikerei javát elérte, ezért a mai napig is ha Nógrád megyébe jár mindenki azt hiszi, hogy ő otthon van, ami részben igaz is. Később Budapestre költözött, ahol a Budapest Honvédban, majd az Újpesti Dózsában boxolt. 1982-ben átlép a felnőtt válogatottba, és innentől kezdve sportkarrierje felfelé ívelt. 1983-ban megnyeri az aranykesztyű tornát Belgrádban, és innentől kezdve, sokan megismerik nemzetközi szinten is. 1984-ben Finnországban megmérkőzött a későbbi boxfenomén Mike Tysonnal, ahol szoros pontozás döntött az amerikai javára (3:2). Itt is látszik, hogy két bíró Szikorát hozta ki győztesnek. Járja a világot, és rangos nemzetközi versenyekről tér vissza aranyéremmel (Aranykesztyű, Német nagydíj, Osztrák nagydíj), 1987 végén döntőt boxol Franciaországban Lennox Lewissal, ahol megint csak szoros pontozással marad alul, és ma már tudjuk azóta Lewis boxlegendává nőtte ki magát. E két meccs érdekessége, hogy Európából, csak Szikorának sikerült mindkét profi világbajnokkal megmérkőznie. 1989-ben Világbajnokságon vesz részt, aztán a boxal leáll, vállalkozásba kezd, majd később 1992-ben visszatér, magyar bajnok lesz, és az Olimpiai qualifikációs versenyen kiharcolja a részvételt a barcelonai Olimpiára. Majd az Olimpia után végleg befejezi az ökölvívást. Azóta edzősködik, és a zenével kezd el foglalkozni. Edzőként legsikeresebb tanítványa Hidvégi György profi világbajnok. Saját elmondása szerint ökölvívó karrierjét zárhatta volna sikeresebben is, de ő így is elégedett, hiszen gyerekkori álma, hogy világbajnokságon, és olimpián fog részt venni megvalósult. Még arra büszke, hogy ökölvívásban, a zenében, és edzőként is valamire vitte.  

Különleges zenei képességeit a vidéki lagzik és disco-k közönsége után a Record Express muvészeti vezetője is felfedezte, aki meghallgatva elkészült anyagát, azonnal lemezszerződést ajánlott a nemcsak sportolóként, zenészként, de állatvédőként is közismert mulattatónak. Mára több aranylemezt tudhat a háta mögött: “Polgármester, máma mulatunk!” (2002), “Jajj nekem, ha rám nézel…” (2003) Következik a 2005-ös év amely Bunyós Pityu legsikeresebb dalainak feldolgozását, egyfajta vicces átiratát tartalmazza (“Unijós leszek én…”, folytatván a tendenciát nem kis sikernek örvend. Következő albuma az Elszállnak az évek felettünk ami 2006-ban jelenik meg, aztán 2007-ben a Csak egy kis kadarka követi. Mára már a mulatós műfaj egyik legjobb előadója vált belőle, tv műsorok, falunapok, bálok, discok rendszeres résztvevője. Ahol ő megjelenik ott garantált a jó kedv. Ezt Fásy Ádám is felfedezte, aki első TV szerepléseit biztosította, és hozzájárult ahhoz, hogy Pityut az egész ország megismerje. Régi ismerősei és barátai azt is kiemelik: soha nem felejtette el honnan jött. István életének paradoxonja, hogy egyedülálló sportsikereit most, sikeres zenészként kezdik igazán értékelni. Sokan a médiában is csak most döbbennek rá, hogy az egyetlen európai, aki talpon marad a két világsztár boxoló, Tyson és Lewis ellen, egy magyar ember.     
    István feleségével és fiával, valamint két kutyájával és két macskájával él Budapesten. A box mellett gyakran teniszezik, lábtengózik, focizik. Mindmáig rendszeresen megtartott edzéseire boxolóin kívül számos híresség is lejár. Pityu részt vett a sztárbox versenyzőinek felkészítésében is, többek között ő készítette fel Kozsót, és Ganxta Zoleet is, sőt ő is szórítóba lépett azóta, egy Koko által rendezett jótékonysági gálán. A Sport1en rendszeresen szakkommentátor. Évek óta lelkes támogatója az állatvédelemnek. Kedvenc üdülőhelye a Kanári szigetek, de kikapcsolódni ma is szívesen jár Mátészalkára, Nyíregyházára, ahol zenészként is szívesen fogadják, 2004-ben tanítványa Hidvégi György Las vegasi mérkőzése előtt 3 hetet töltött Pityu az Egyesült Államokban, amit nagyon megkedvelt, és azóta is járja a keleti partot fellépések céljából, legutóbb pedig Lennox Lewissal találkozott Floridában, akivel egy egész délután keretében nosztalgiáztak. Bár az eset pikantériája, hogy sem Pityu, sem fia nem bírt a híres boxolóval, igaz ezúttal sakkban mérték össze tudásukat. De Pityu fia István, a “hazai pálya” előnyére panaszkodott, és kihívta egy magyarországi visszavágóra Bunyós Pityu ex-ellenfelét…